Oksijen krizi… Yüzde 18’e varan düşüş gözlendi

Çin Bilimler Akademisi'nden (CAS) coğrafyacı Yibo Zhang ve ekibi, 15 bin 535 gölün uydu görüntülerini, iklim ve coğrafi verilerle birlikte analiz ederek bu oksijen kaybına neyin sebep olduğunu inceledi. Çalışmalar, göllerin yüzde 80'inden fazlasında oksijen seviyelerinin ciddi şekilde azaldığını ortaya koydu.

2003 ile 2023 yılları arasında göllerin yüzde 85’i, yılda daha fazla sıcak hava dalgası günü yaşamaya başladı. Artan sıcaklık, suyun oksijen tutma kapasitesini azaltıyor. Bu sıcak hava dalgalarının, suyun oksijen çözünürlüğündeki ani dalgalanmalarla oksijen kaybının yüzde 7,7’sine neden olduğu tahmin ediliyor.

Bir diğer önemli etken ise alg patlamaları. Giderek daha sık ve şiddetli hale gelen bu olaylar, ısınan hava koşullarıyla birlikte artan tarımsal gübre ve hayvansal atıkların su yollarına karışmasıyla tetikleniyor. Araştırmaya göre bu durum, oksijen kaybının yüzde 10’unu oluşturuyor.

Ancak araştırma, en büyük payın uzun vadeli sıcaklık artışlarına ait olduğunu ortaya koyuyor. Mevcut iklim ısınması, göllerdeki oksijen kaybının yüzde 55’ine kadar olan kısmını açıklıyor. Bilim insanları, en kötü iklim senaryosunda yüzyıl sonuna kadar göllerdeki oksijen seviyelerinin yüzde 9 daha düşebileceği uyarısında bulunuyor.

Doğal ve yapay göller, Dünya’nın kara yüzeyinin yaklaşık 5 milyon kilometrekarelik kısmını kaplıyor. Bu alanlar, sadece bu ortama özgü canlılara ev sahipliği yapıyor. Ancak oksijen seviyelerindeki düşüş, bu ekosistemleri altüst ediyor. Bu durum, "ölü bölgeler" olarak bilinen, canlı yaşamının sürdürülemediği alanlara yol açıyor.

Yeni Zelanda’da yılan balıkları, Avustralya’da Murray morinası, Polonya ve Almanya’da ise birçok balık ve midye türü bu ani oksijen düşüşlerinden etkilenerek toplu ölümlere neden olan olayların örneklerini oluşturuyor.

Daha sıcak atmosfer nedeniyle artan buharlaşma da gölleri etkiliyor. Bu durum, Dünya’nın su döngüsünü hızlandırarak kurak ve sel dönemleri arasında sert geçişlere yol açıyor.

CAS ekoloğu Shi Kun, durumu düzeltmek için yalnızca küresel ısınmayı yavaşlatmanın değil, tarımsal atıkların su yollarına karışmasını da azaltmanın gerektiğini belirtiyor. Kun, "Su altı bitkileri dikmek ve sulak alanlar inşa etmek, göl ekosistemlerini yeniden canlandırmaya yardımcı olabilir" diyor.

Bu habere emoji ile tepki verİlginizi ÇekebilirVücuttaki oksijen miktarı nasıl artırılırİlginizi ÇekebilirBol miktarda oksijen barındıran galaksi bilim insanlarını şaşırttı

Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."