Neandertaller yok olurken modern insanların güneş kremi kullandığı için hayatta kaldığı ortaya çıktı

REKLAM

Yeni bir teoriye göre bugün halen yaşayan modern insan türü Homo sapiens'in hayatta kalırken Neandertallerin yeryüzünden silinmesinin nedeni "güneş kremi" kullanımı.

Michigan Üniversitesi öncülüğünde yapılan yeni bir araştırma, yaklaşık 41.000 yıl önce (yani Neandertallerin neslinin tükendiği dönemde) gezegeni koruyucu bir kalkan gibi sararak zararlı Güneş ışınlarından koruyan manyetik alanın zayıfladığını ortaya koydu.

Araştırmacılar Homo sapiens'in bu dönemde, özel giysiler, güneşten koruyan aşıboyasının daha fazla kullanılması ve mağaralarda barınma gibi yenilikler sayesinde hayatta kalmış ve hatta gelişmiş olabileceğini öne sürüyor.

Bu adaptasyonların bir kısmından yoksun olan akrabaları Neandertaller ise kısa bir süre sonra ortadan kayboldu.

Araştırmada o dönemde manyetik alanın nasıl davrandığını incelemek için üç boyutlu bilgisayar modellemeleri kullanıldı. Bu simülasyonlara arkeolojik araştırmalardan elde edilen bilgiler de dahil edildi.

Laschamps ekspedisyonu Avrupa'yı kavurdu

Laschamps ekspedisyonu adı verilen fenomen, 41.000 yıl önce meydana gelen ve Dünya'nın manyetik alanının geçici olarak şu anki gücünün yaklaşık yüzde 10'una kadar zayıfladığı bir jeomanyetik olaydı.

Manyetik kutuplar tamamen değişmese de özellikle Neandertallerin anavatanı olan Avrupa üzerinde hareketlilikler meydana geldi ve yoğun auroralar ortaya çıktı. Kuzey ışıkları olarak da bilinen auroralar, Güneş'ten Dünya'ya ulaşan radyoaktif parçacıkların manyetik alanla etkileşime girmesi sonucu oluşuyor.

Manyetik alan bu radyoaktif parçacıkların yeryüzüne ulaşmasını önleyerek canlılığı koruyor.

Ancak araştırmacılara göre, Laschamps ekspedisyonu sırasında daha fazla miktarda zararlı ultraviyole (UV) radyasyon içeri girerek bazı bölgelerde yerin derinliklerine kadar inebildi.

Araştırmanın baş yazarı Agnit Mukhopadhyay, Earth.com'a yaptığı açıklamada, "Bu bölgelerin çoğunun aslında 41.000 yıl önceki erken insan faaliyetleriyle, özellikle mağara ve tarih öncesi güneş kremi kullanımındaki artışla örtüştüğünü bulduk," dedi.

Özel dikim giysiler ve güneş kremi

Bu dönemde Homo sapiens'le ilişkilendirilen arkeolojik kanıtlar, modern insanların vücuda oturan giysileri üretmesine olanak sağlayan dikiş aletlerini (iğneler dahil) benimsediğini gösteriyor.

Bu tür giysilerin soğuk iklimlere karşı koruma sağlamış olabileceği düşünülüyor, ancak aynı zamanda cildi artan UV maruziyetinden de korumuş olabilir.

Ayrıca Homo sapiens bu dönemde aşıboyasını da daha sık kullanmaya başlamıştı.

Demir oksitten doğal olarak oluşan, kırmızı veya sarı bir pigment içeren aşıboyası, insan ataları tarafından uzun zamandır dekoratif ve sembolik amaçlarla kullanılıyordu. Ancak araştırmacılara göre bu boyanın pratik faydaları da vardı.

Araştırma ekibinden Raven Garvey, "Güneş kremi benzeri özelliklere sahip olduğunu gösteren bazı deneysel testler yapıldı. Oldukça etkili bir güneş kremi ve ayrıca onu esas olarak bu amaçla kullanan etnografik popülasyonlar da var," dedi.

REKLAM

"O dönemde üretiminin artması ve özellikle modern insanlarla ilişkilendirilmesi, Homo sapiens'in aşı boyasını bu amaçla da kullandığını düşündürüyor."



Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."